Wednesday, April 6, 2011

ketupat sotong my pebret

ni antara mknn pebret saye......KETUPAT SOTONG ni ha antara mknn 'rkyt ganu & kelate' tp kelate nye manis cz bubuh nisan / gula melaka.....ganu dia putih cz santan OK2 jom try buat......

BHN2: sotong bersaiz sederhana (sbnyak mane u rs nk mkn)cuci dan amik kepala
: beras pulut agak2 setengah mangku
: daun pandan 2 helai (ikat daun tu)
: halia sehiris....hiris halus2
: bawang besar hiris halus2 (sepotong je)
: lidi utk cucuk sotong nanti
: perasa gula,garam
: santan
: air

CARA2 (A) : masak santan dgn air tadi agak2 cun2 la utk anda nk hirup kemudian nti
: masuk daun pandan...masuk halia,bawang...kasi naik bau....dlm 5 minit je dan biarkan ats dapur.

CARA2 (B) : basuh beras pulut dan sejat
: sotong td lps basuh ANDA SUMBAT DLM TU DGN BERAS PULUT....kasi setengah ok sebab kalo penuh tkut ia termuntah
: selesai sumbat tu,anda tikam sotong tadi dgn lidi antara kepala sotong dgn bdn dia....
: lepas tu masuk dlm santan td yg panas,gaul2 kasi sotong masak......
: letak perasa gula dan garam
SIAP.......!! hehe senang je

No comments:

Post a Comment